15 juli, 2008

Rapport från en semester


Först besökte vi Huskroken i Ronehamn och deras utställning om Gotländsk sticksöm och lärarinnan från Rone; Hermanna Stengård. Detta inhandlades också: två böcker, en om ekoull och Gotländsksticksöm, och en härva ekobomull. (Man kan inte påstå att det var billigt men dom gör en kulturgärning som bör uppmuntras!)



Sen åkte vi till repslageriet "Beck & Rep" i Fardhem utanför Hemse. En riktig liten pärla!
-stora rullar med rep, stora knippen med hampa och lin, tjärdoft och trevligheter.
Här går det också att köpa häcklad lin och hampa, även per postorder vad jag förstår...


Jag köpte linsnöre som var lent och fint - det blir nog en kasse? och vackert linsnöre samt tjärat snöre att bar lukta på!!



Sen var det arbetsrapport: Lace ribbon sjalen är färdig. Garnet räckte precis så att den blev bärbar...Det var tur att jag började om och gjorde den lite smalare. Jag vet inte om jag ska blocka den eller ej. Det är faktiskt rätt snyggt att den vågar sig...
Betyg:
Rolighetsfaktor: Hm när jag fick kläm på mönstret var det tämligen lättstickat, hände någonting nästan hela tiden - kanske lite väl ofta för min smak. Det blir nog en 3+
Garnpassning: en klar 5:a passade perfekt till det garn jag spunnit.
Resultat: 4 (skulle ha kunnat vara lite längre...)



också den virkade påsen: Den fick mig att tycka om virkning igen! - och det var en prestation. Hur som helst var den rolig att göra, en utmaning att få mönstret och färgerna att fungera. Det krävde en hel del upprepningar innan jag blev nöjd. Perfekt som sommarsyssla - jättelätt att lägga ifrån sig.
Betyg:
Rolighetsfaktor: 4+
Garn: Det var bra med mitt gamla bomullsgarn. Kanske jag skulle ha använt en aning gult också någonstans i mönstret men....
Resultat: 5. Den är bra att ha som kudde också. På sidorna finns en liten konstruktion om jag skulle vilja sätta ett axelband på..

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, vad fin Lace Ribbon är. Och den virkade påsen.

Jag är ganska våldsam med mina 1-trådigt spunna garner :-) När jag tvättar dem så dänger jag dem (superhårt) mot badkarskanten säkert 15 gånger, så att tvisten ska jämna ut sig. Jag brukar hänga blöta handdukar som tyngder över härvan då de torkar (som jag med jämna mellanrum flyttar och vrider på härvan). På vinter brukar jag dessutom vrida ihop härvan till en vanlig "härvknut" när den fortfarande är fuktg och lägga på elementet :-) Jag har inget härvträ som jag kan låta garnet sitta på ett tag, så jag går hårt ut :-)

När jag spinner med sländad brukar jag låta tvisten löpa ända upp tills den stannar av sig själv, sedan släpper jag med vänstra handen "bakåt", dvs. tvistar upp ett par centimetrar innan jag låter tvisten vandra uppåt igen. Då blir det lagom med snurr, precis så att tvisten sitter med hjälp av tyngden av sländan neråt. Lite svårt att förlara... :-)

Tack för tipsen om fuschian. Tyvärr vet vi inte om det är stam eller häng. Men den är toppad och det kommer väligt mycket nya blad. Blommorna trillar ganska lätt av :-(

Anonym sa...

Tvistar upp "ett par milimetrar", ska det vara. Inte centimetrar :-)