10 augusti, 2008

Z


Z- tvinnat garn och Z-maskor.
Det man talar om är vilken riktning snodden på garnet är; medsols (som ett Z) eller motsols (som ett S) Ofta spinnner man garn i Z först och tvinnar ihop två Z trådar motsols så att det blir S-tvinnat.
Har detta någon betydelse då?? Ja du kan ju läsa citatet nedan från "Krokmaskans" blogg om tvåändstickning och garntvinning.

"Valet av garn till tvåändsstickning är värt ett kapitel för sig eftersom det kan vara svårt att hitta lämplig kvalité och spinning.
De flesta som sysslar med tvåändsstickning använder vanliga S-tvinnade ullgarner. Det går oftast aldeles utmärkt till vantar och strumpor och andra små plagg och det kan också gå bra till stora plagg om spinning och tvinning passar. Min erfarenhet är att vävgarner ofta går bra.
När man tvåändsstickar med ett S-tvinnat garn blir tvinningen hårdare och hårdare vart efter man stickar. Det gör att det blir extra besvärligt att snurra upp snodden på garnet under stickningens gång eftersom garnet också knorvar sig när tvinningen blir hårdare. Men värre är att den hårdnande tvinningen kan ge en randig yta och plagget kan till och med dra sig snett. Gör alltså en ordentlig provstickning innan du börjar på ett stort plagg med S-tvinnat garn.

Z-tvinnat garn tvinnar upp sig under stickningens gång i stället. För att passa bra till tvåändsstickning bör det alltså vara extra tvinnat. Om det ligger för lite tvinning på garnet kan det hända att det tvinnar upp sig helt och det känns obehagligt.

Ett garn som lämpar sig för tvåändsstickning bör dessutom ha fibern ganska väl sträckt som i kamgarn för att formen skall bli bra och mönsterkruset komma helt till sin rätt. Tekniken är ”kompakt” och därför passar inte ett lätt och luftigt kardgarn där fibrerna ligger huller om buller. Hur vackert ett kardgarn än är så sticks det färdiga plagget. Den som spinner sitt garn själv bör lägga på lätt spinning i S-snodd och ganska mycket tvinning i Z-snodd."

- så du får väl prova dig fram.. Hur som helst så läste jag i boken "Gamla textila tekniker i ull" av Kerstin Gustavsson, som finns på ett bibliotek nära dig, att även resultatet med andra tekniker, nålbindning, brickvävning osv kan få en annan effekt beroende på tvinningen.

För att krångla till det lite mer så kan man också, i stickning, sätta maskorna på stickan i Z respektive S. Tittar man uppifrån på maskorna på stickan så ser man S, det vanliga hos oss, man sätter stickan framifrån och bak. Z maskor- bakifrån och fram.

Z tvinnat garn spinner du själv ;-) eller kan köpa från bland annat dessa detaljhandlare; Krokmaskan, Garnkorgen, Atelje sy och sytt (Kampes) Syosticka (Kampes) Sannsticks (även färgat)

Inga kommentarer: